11 fotografer – 21 bilder
Jury: Mölndal FK

Nr 1 – Daniel Lindström

I tiltshift-stil

En rent och tydligt motiv, fint konverterat till svartvitt/sepia vilketframhäver husens formspråk och gör att bilden känns enhetlig och smmanhållen. Minityreffekten (tilt-shift) är lyckad och passar väl för motivet, men bidrar också till en spännande surrealistisk känsla. En typisk kommentar om bilden var ”den tilltalar mig”. Hade möjligtvis tjänat på inte ha att huvudmotivet helt centralt placerat i bilden. Annars tekniskt mycket väl genomförd och en värdig vinnare!


Nr 2 – Alf-Åke Hall

Fågel i våg

En konstnärlig bild med flera djup som öppnar för tolkningar, vilket är positivt. Bilden bjuder på fantastiska färger och harmoniska vågrörelser i fint samspel. Bilden var länge med och konkurrerade om totalseger, men en diskussion gällande framförallt fågeln delade juryn: Huruvida den tillför något eller snarare tar bort något av det konstnärliga. Även bland de som förordade fågeln var man dock ense om att den var för mörk och därmed svåridentifierad, och heller inte borde placerats i bildens mitt vid komposition eller beskärning. En liten skönhetsfläck på en annars mycket tilltalande bild.

Nr 3 – Daniel Lindström

Var hittar vi sexan?

Enkelheten och det tydligt grafiska är bildens styrka. Ett drag av konstnärlighet genom att bara välja ut ett enstaka element ur ett större

sammanhang. Skyltens patina och det fina ljuset (skuggorna skapar en fin kontrast) höjer intrycket och gör bilden spännande trots det minimalistiska uttrycket. Även denna bild delade juryn något där det också framfördes synpunkter på att motivet var alltför intetsägande.

Nr 4 – Peter Brolin

Lunne i närbild

Klassiskt och fint fågelporträtt. Bilden är tagen rakt framifrån vilken är något ovanligt och ger uttrycket både fördelar och nackdelar. Posen upplevs som ”cool”, men lite mer profil hade fått näbb och färger att framträda bättre. Andra detaljer som drar ner helhetsintrycket något är att skärpan på ögonen inte är perfekt, att ögonblänk saknas, det finns visst blåstick i bilden samt att kopieringen till papper inte är av bästa kvalité.


Nr 5 – Kauko Räisänen

Vattenfall

Fin bild med något av vykortskänsla. Härliga färger och bra exponerat. Även kopian är välgjord och gör därmed bilden rättvisa. Motivet känns möjligen lite ”rakt på” och en del av juryn ansåg även att förgrunden tar för mycket plats.

Nr 6 – Kauko Räisänen

Vid Hornborgasjön

Fina kontraster, bra ljus och en bild där fotografen har fått med flera kända fototekniska regler (tredjedelsregeln, förgrund-huvudmotiv-bakgrund etc). För att kännas riktigt lyckad saknas dock något mer spännande i motivet, bilden upplevs som ganska statisk. Det fanns också synpunkter på kompositionen/beskärningen som gör den något vänstertung.

Nr 7 – Ronnie Johansson

Var finns närmsta tandhygienist?

Ett oemotståndligt motiv där fotografen lyckats fånga en kul min som ger bilden ett humoristiskt uttryck med tydlig karaktär. Bilden är skarp och den monokroma färgskalan är tilltalande, men tyvärr är beskärningen alltför tight för att lyfta den till en högre placering, framförallt att inte hela mulen kommit med stör intrycket. En mindre anmärkning är också valet av kopiering på matt papper som ansågs mindre lämpligt för denna typ av motiv.

Nr 8 – Peter Brolin

humla i flykt

Bildens styrka är att något händer i den, en hel del action som fångats i en bildruta. Bra komposition och lyckat att fånga insekten med snabeln ute. Tyvärr drar det tekniska genomförandet ner intrycket eftersom skärpeplanet ligger på insektens bakdel snarare än framme vid ögonen/snabeln, och att ännu kortare slutartid förmodligen skulle krävts för att få erforderlig skärpa. Bakgrunden är alltför rörig/distraherande och helst hade man sett att motivet fångats mer i profil eller snett framifrån.

Nr 9 – Berit Wernald Bladh

Solnedgång

Snyggt helhetsintryck, framförallt grundat i enkelheten och de fina färgerna. För att vara riktigt lyckad hade det dock krävts något tydligt objekt för blicken att fästa på. Bilden känns heller inte helt skarp och aningen ”pixelerad” (är det ett utsnitt ur en större bild?).

Nr 10 – Maud Sjöstedt

I gullregnens månad

Ett vackert motiv, där stigen ger en naturlig ”lead-in” i bilden. Bilden saknar dock något tydligare för blicken att fästa på, exempelvis en person längre bort på stigen. Bilden har också något av grönstick i sig och löven närmast betraktaren saknar lyster då de verkar ligga i skugga (har skuggorna möjligen lyfts i efterbehandlingen vilket skapat den lite onaturligt grågula tonen?).

Nr 11 – Ros-Mari Adevåg

Sommarstugan

Nr 12 – Alf-Åke Hall

Kollo på is

Nr 13- Åke Thunander

Zlatan

Nr 14 – Berit Wernald Bladh

Hästmöte

Nr 15 – Ros-Mari Adevåg

Rörande

Nr 16 – Åke Thunander

Matrast

Nr 17 – Sören Bladh

Fiskmås (fast det är en trut)

Nr 18 – Maud Sjöstedt

Torn från renässansen

Nr 19 – Sören Bladh

Spindelnät

Nr 20 – Alf Bogren

Transträck

Nr 21- Alf Bogren

Höst